sobota, 13 września 2014

Sun Dried Tomatoes & Lentils

Hi,
Moi Kochani, najwyższy czas zaprzyjaźnić się z roślinką która zmieni nas w  Iron Man'a.
Wiecie, że aby nasze ciałka były piękne i wesołe trzeba karmić je proteinkami, żelazem i całą masą innych składników. Dzisiaj przedstawiam wam moją ulubioną roślinkę strączkową- Soczewicę.
Jeśli nie jesz mięsa to pewnie już jesteś  umierający. Tak często mówią mięsożercy. A wcale tak  nie jest.
Ta niepozorna roślinka zawiera wszystko  by z powodzeniem zastąpić jajka czy  mięso.
Soczewica jest  głównym źródłem żelaza, które buduje krwinki i pomaga przy przenoszeniu tlenu, dlatego nasze serduszko będzie jak prawdziwy kulturysta. Znajdziemy tam jeszcze dużo minerałów np. wapń i fosfor,  dzięki którym nie będziemy łamliwi.


A oto udało mi się wystosować prosty wegański przepis.

Składniki:
5 Suszonych pomidorków
250g Pomidorków  koktajlowych
200g Soczewicy brązowej 
2 Duże garści  rukoli 
6-9 Listków bazylii 
250- 300g Penne Rigate
2 Ząbki  czosnku 
Przygotowanie:
Pomidorki  i czosnek obieramy ze skórki,  wrzucamy do blendera dodając bazylię.
W tym czasie gotujemy makaron.( 8-10 min- zależy od  upodobania)
Zblendowane warzywa + soczewicę ( może być uprzednio ugotowana albo z puszki jak kto woli ) wrzucamy  na patelnię( smażymy ok 8-10 min)
Makaron mieszamy  z  sosem a na  koniec dodajemy rukolę. 
Tak jak wcześniej wspominałam przepysznie i prosto.


2 komentarze:

  1. za soczewicą nie przepadam, ale da się przeżyć :)
    a danie wygląda bardzo apetycznie :)
    http://potrzebujemyskrzydel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń